Niečo bez čoho by Vianoce neboli? Medovníčky, celá tá atmosféra okolo vykrajovania a zdobenia. Keď začneme pripravovať medovníky, je už úplne jasné že prišli Vianoce.

Toto je recept od mojej mamy, kde som nahradila hladkú múku jemne mletou špaldovou múkou a použila som menej cukru a viac medu 🙂 Na otázku koľko mám dať perníkového korenia je jednoduchá odpoveď. Kto koľko chce, korenie viac ovplyvní vôňu, ako chuť 🙂

Medovníkové cesto je podľa mňa jedno z najlepivejších, aké poznám, lepí sa na misku, na ruky všade… a zrazu príde tá chvíľa kedy si všimnete, že cesto je len tam kde má byť, ruky sú čisté, cesto jemné a je to tu. Hotovo a šup s ním do chaldničky, nech si „oddýchne“ a prejde vôňou korenia 🙂

 

Postup prípravy 🙂

  1. Vopred si pripravíme a navážime všetky ingrediencie aby mali zhruba rovnakú teplotu.
  2. Všetky ingrediencie vložíme do väčšej misky, poprípade priamo na dosku kde ich budeme spracovávať.
  3. Postupne ich zapracujem dokopy, až kým nám nevznikne jemné a zároveň pomerne tuhé cesto.
  4. Cesto vložíme do igelitového vrecka a dáme na 24 hodín do chladničky.
  5. Pred tým ako ideme vykrajovať medovníky, si dáme predhriať rúru na cca 200°C.
  6. Po menších kúskoch cesto rozvaľkáme na múkou posypanej doske. Požadovaná hrúbka je cca 0,4 cm.
  7. Vykrajujeme medovníčky a ukladáme ich na plech s papierom na pečenie.
  8. Pečieme cca 12 minút.
  9. Ihneď po vybratí z rúry ich potierame vyšľahaným vajíčkom aby sme vytvorili lesklý povrch.
  10. Po vychladnutí môžme medovníky zdobiť – čokoládou, alebo zdobiacou hmotou.

 

Zdobiacu hmotu si pripravíme z dvoch vaječných bielkov, z ktorých si vyšľaháme tuhý sneh, kde postupne prisypeme cca 300-400g viackrát preosiateho práškového cukru. Mixujeme do hladka. Pokiaľ sa zdá hmota príliš hustá pridáme pár kvapiek citrónovej šťavy. Pokiaľ naopak príliš riedka pridáme cukor. Na malej plôške odskúšame ako rýchlo hmota schne.