Medvedie labky? Labky nemáme, len srdiečka.
Medvedie labky patria k Vianociam. Ich kakaovo orechová vôňa, ktorá sa mieša sa práškovým cukrom 🙂 Piekli sme ich spoločne prvý krát, aj to len vďaka tomu, že sme náhodou na Vianočných trhoch objavili krásne formičky. Ako vyrezávané drobné srdiečka.
Rady na začiatok:
- všetky ingrediencie si dopredu pripravíme, aby mali zhruba rovnakú teplotu ( hlavne vajíčka)
- orechy je dobré si pomlieť na čo najjemnejšie.
- hladkú múku som nahradila jemne mletou špaldovou múkou – nič sa nezmenilo a máme o niečo zdravšiu verziu 🙂
- pri pečení si treba dať pozor, kým sa mi podarili tak ako som chcela, jeden plech som pekne spálila. Pri medvedích labkách ide o každú minútu, a hlavne o veľkosť formičiek, preto odporúčam rátať s prvou várkou ako testovacou ( dať piecť len pár naplnených formičiek)
- obaľovať v cukre alebo posypať? každému ako má rád, hlavne to treba robiť so studenými labkami 🙂
- pokiaľ sa vám zdajú suché, dajte ich do krabice s jablkom rozkrojeným na polovice, pohltia z neho vlhkosť 🙂
Postup :
- Zmiešame všetky ingrediencie a vymiesime si jednoliate cesto. Môže to chvíľku trvať, cesto ej pomerne lepkavé ale keď sa začne pekne oddeľovať od prstov je všetko tak ako mán byť 🙂
- Cesto následne dáme do igelitového vrecka, a necháme ho odstáť v chladničke (aspoň pol hodinu, ideálne aj 24 hodín)
- Predhrejeme si rúru na cca 180 – 200°C
- Vymastíme si formičky – používam olej v spreji, ale môžme použiť aj heru. Robíme len pri prvej dávke.
- Plníme formičky cestom, do roviny s okrajmi.
- Pečieme 8 – 10 minút, ešte horúce následne z formičiek vyberáme a nechávame chladnúť.
- Posledným krokom je posypanie alebo obalenie v práškovom cukre 🙂